Co je Špatného s Kanadskou Hymnou

Během Zimních Olympijských Her ve Vancouveru jsme měli příležitost si vyslechnout kanadskou národní hymnu  " O Canada "  celkem čtrnáctkrát – jednou za každé první místo, které Kanada během her vyhrála.

Ale ne všichni z nás ji poslouchali stejnýma ušima. V Kanadě jsou totiž ti, kterým vadí, že se v hymně zpívá "...true patriot love in all thy sons command..."  tedy "...pravá vlastenecká láska všech synů, které komanduje...". Tato objektivní reference v kanadské hymně, která je zpívaná tzv. středověkou angličtinou, používá symbolizmus, který identifikuje všechny občany Kanady slovem "syn", tedy jak muže, tak i ženy.

A toto je přesně to, co nejhraje do noty určité části kanadské populi. Založené na stížnostech kanadských feministek, kanadští konzervativci podali kanadskému parlamentu návrh, aby tento verš v kanadské hymně byl zaměněn na "... in all us command..." aneb "... všechny nás komanduje...", dávající hymně více gendre-neutrální nádech a kompletně vynechávající referenci k "..synům...".

A tak ted' jen musíme doufat, že si toho nevšimnou slovenské feministky. Slovenská hymna totiž referuje k národu stejným způsobem jako kanadská:  " ... zatavme ich bratia, ved' sa oni stratia, Slováci ožijú..."

 

( Article may be also seen at www.hamilton.bloguje.com )

Autor: Jose Batistuta | pátek 14.1.2011 3:56 | karma článku: 17,13 | přečteno: 1801x